Är du över 25 år?

Denna webbsida innehåller information om alkoholdrycker. För att besöka webbplatsen måste du vara 25 år eller äldre.

Vi välkomnar Fermenterarna till vår Craftölsportfolio!

Fermenterarna drivs av paret Anna Claesson och Niclas Aronsson sedan starten för ett och ett halvt år sedan. Där, i källarlokalen i Strömstad, bryggde de syrlig öl med mycket frukter och bär i fokus.

Mikrobryggeriet i Strömstad tar västkusten med storm. Efterfrågan är stor bland surölsfantasterna och de har nu byggt ut för att hinna med den stora efterfrågan.  Vi har ställt några snabba frågor till Niclas Aronsson, grundare och bryggare bakom Fermenterarna, Strömstads Suraste Bryggeri.

 

Berätta lite bakgrund, hur blev Fermenterarna till?

Vi ställde ut på En öl & whiskey-mässa i Göteborg april 2018 och efter det så hade vi allt sålt innan vi ens hunnit producera ölen.
Vi bestämde oss för att vi behövde expandera och byta lokal om detta skulle fungera bra. Så i årskiftet 18/19 fick vi vår nya lokal och där har vi nu alltså varit i ca 6 månader. Vi har under dessa 6 månader producerat ca 35000L.
I och med att vi nu har större produktion och mer jästankar så har vi även möjlighet att göra annat än syrlig öl, så har även tagit in riktigt humliga ipor och en pilsner i sortimentet.
Det är jag som fokuserar och jobbar 100% med bryggeriet medan Anna även driver restaurang på 100%. Anna fokuserar främst på att designa och färdigställa etiketter.

 

Hur uppkom intresset av att börja brygga öl?/Varför började ni brygga just suröl?

Både jag och Anna har alltid haft intresset av att fermentera saker hemma, så som att göra surkål, baka surdegsbröd och dylikt.
Varför det blev just en syrlig öl vi började brygga beror nog egentligen på att jag råkade beställa en syrlig öl på en after work. Jag tyckte priset var lite högt så jag tänkte ”Det här borde man kunna göra billigare själv”. Billigare blev det aldrig, men det var kul att lära sig!
Det var även väldigt lätt för oss att förstå hur bakterierna jobbar i suröl, då samma process pågår i vår surkål och vårt surdegsbröd.
Just nu fermenterar vi egen chilisås med kulturer från vår suröl!

 

 

När lanserade ni er första produkt?

Vi lanserade våra första produkter på Systembolaget 2 maj, en SmåstadsPilsner som enbart finns lokalt och en syrlig öl vid namn ”Sura Björnbär&Hallon” som finns både lokalt och beställningsbar. Den 1:a juli ska vi lansera vår tredje produkter som också är en syrlig öl vid namn ”Fruit Train”.

 

Hur länge håller trenden suröl?

Vi hoppas självklart inte det är en trend. Så länge bryggerier gör bra syrlig öl så är surölen här för att stanna. Jag tror nog det är mer trendigt för bryggerierna att brygga just syrlig öl, då det efterfrågas mer av konsumenten. Bryggerierna vill också ha det i sin portfolio, och så länge man gör de bra och inte snålar med rätt ingredienser, samt inte slänger i massa skit i ölet som inte bör vara där, då är det bara välkommet!

 

Vad dricker du helst?

Dricker helst något rejält humligt från Apex eller O/O. Vi har ju även turen att ha Amundsen på vårt lokala Systembolag så det slinker alltid ner några burkar från dom när man är och handlar!

 

Fermenterarna finns i det lokala- och beställningssortimentet på Systembolaget, men ambitionen är att komma upp på fler hyllor under året.

Nedan finner du krogar där du kan prova produkter från Fermenterarna:

Göteborg:
Ölstugan Tullen (Alla)
The Rover
Järntorgets Brygghus
Hagabion/Kino
The Bishops Arms Avenyn
Haket Pub
The Red Lion
Ostindiska ölkompaniet
Ölrepubliken

Karlstad:
The Bishops Arms Karlstad
Karlstad Ölhall
Guldapan/Pitchers

Örebro:
Örebro Ölhall
The Bishops Arms Örebro

 

Följ oss på instagram.

Close

Signa upp till vårt nyhetsbrev!

Ta del av nylanseringar, event, info och mycket mer!