Är du över 25 år?

Denna webbsida innehåller information om alkoholdrycker. För att besöka webbplatsen måste du vara 25 år eller äldre.

Rököl – ett signum för Schlenkerla

I en källare under Bamberg görs idag ett öl på samma sätt som man gjorde öl i öltidernas begynnelse – genom att man rostar malten över öppen eld.
Det här ger ölet den karismatiskt breda smaken infuserad av bokvedsrök. Det ger också ölsorten dess namn – rauchbier – som helt enkelt betyder just rököl på tyska.

Att dricka en ‘rauchbier’ är en upplevelse.

De flesta rököl som bryggs idag tillverkas med malt där man antingen har tillsatt röktonen med ett rökämne, eller där malten kommer från ett större maltföretag. Endast några få bryggerier i världen använder sig av den ganska bökiga och historiska processen med att röka malten själva. Där alltifrån rätt träslag, till rätt fuktighet på träslaget, till rätt ålder på träet spelar in.

Aucht Schlenkerla Rauchbier – i folkmun endast kallat Schlenkerla (som i princip betyder “vinglig gång” och leker med att deras öl ofta är rätt starka!) – är ett av de bryggerier som röker sin egen malt. Under sommaren brygger de en rökt bocköl kallad Urbock som sen lagras på träfat i stora historiska stenvalv under staden Bamberg.

När hösten kommer hålls i oktober en stor fest i staden. Bockanstich eller ‘Bock Anstich’, som betyder ‘tappdagen’. Då rullar man ut sina stora tunga träfat från källarvalven och serverar folket årets första bocköl direkt från faten under stora hurrarop. Det här inleder sen ett tre månader långt njutande som i Bamberg kallas för ‘starkölstiden’.

Ett öl som maxar hösten, vintern, mörkret och allt som hör därtill.

Just Urbocken håller sig till “endast” 6.5% och är ett öl, som med sin bärnstensfärg, träigt köttiga arom och lätt maltsöta röksmak, per automatik förknippas med murrig höst, öppna eldar och tunga möbler. Ett öl perfekt att sippa på bredvid brasan, på höstaltanen eller på den historiska puben. Ett öl som förhöjer ens sinnesnärvaro här och nu.

“The connoisseur drinks it slowly with relish, but steadily and purposefully. He knows, that the second ”Seidla” (half-liter) tastes better than the first, and the third even better than the second. He drinks during the morning pint and during the afternoon break. He drinks it in the evenings, drinks it alone and with company, especially with company, as ”Aecht Schlenkerla Rauchbier” makes one talkative and exuberant. It brings together the local with the stranger, as it is common in Franconia to share your table with others.”

– Citat: Schlenkerla

 

Skriven av: Hanna Ukura, www.hannaukura.se

Följ oss på instagram.

Close

Signa upp till vårt nyhetsbrev!

Ta del av nylanseringar, event, info och mycket mer!