Är du över 25 år?

Denna webbsida innehåller information om alkoholdrycker. För att besöka webbplatsen måste du vara 25 år eller äldre.

Shepherd Neame – 300 år av brittisk ölkultur

Det är svårt att hitta ett mer anrikt och klassiskt brittiskt bryggeri än Shepherd Neame.

Shepherd Neame

Shepherd Neame är nog mest kända för oss svenskar för storheter som Bishops Finger, Spitfire samt deras ständigt återkommande Christmas Ale. Men det är svårt att hitta ett mer anrikt och klassiskt brittiskt bryggeri än Shepherd Neame. Faktum är att det är Storbritanniens äldsta bryggeri med ett officiellt startår så sent som 1698. Gräver man lite mer så hittar man dock bevis för brygghistoria ännu tidigare än så. Benediktinermunkar i Faversham hade då sedan länge bryggt eget öl, de kände till att kombinationen av stadens vatten och den lokalt odlade kornen var speciellt bra.

Ölen har producerats enligt samma grundprinciper i cirka 600 år. Det var då man kom på att kombinationen av ”bränt” korn, humle, jäst och vatten kunde jäsas till öl. Vissa detaljer har förstås utvecklats. Exempelvis kommer kornet färdigmältat, istället för att mältas på plats i bryggeriet över öppen eld och humle köps in i säckar, i form av pellets. Praktiskt, eftersom humlen annars har en tendens att mögla.

Produktion

Shepherd Neame är kanske mest kända för sina ales, men de gör också lager. Alen är en överjäst öl, oftast mörk i färgen, med fruktig smak, kolsyran är obetydlig om den ens finns där, och den serveras i det närmaste ljummen. Lagern, däremot, är underjäst, har ljus färg, frisk och stram smak, mycket kolsyra och serveras oftast iskall. Var sak har sin tid, som man brukar säga, och så är det även med ale och lager. Ale är en allt populärare måltidsdryck, medan lagern kanske passar bäst som törstsläckare.

I sortimentet återfinns kända ales som Spitfire, och den kanske allra mest kända på den svenska marknaden, Bishops Finger. Bishops Finger var den första engelska alen att komma in på Systembolaget.

Shepherd Neame följer med sin tid och gör även en ekologisk ale. Whitstable Bay Organic Ale tillverkas av lokalt odlat vinterkorn och färsk humle från Kent.

Under februari lanserades just Whitstable Bay Organic Ale i det tillfälliga sortimentet på Systembolaget, Whitstable Bay Organic är en en frisk och gyllene ale med en harmonisk blandning av citrus, humle och nötter med en fin avslutning honung, pomerans och mogen frukt.

Beställ Whistable Bay Organic Ale på Systembolaget >

 

Bishops Finger började produceras efter andra världskriget när kornet inte längre ransonerades, och blev den första starka alen att tillverkas på nästan 20 år. Namnet härstammar från de gamla vägskyltar, i form av ett finger, som fortfarande finns här och var i Kent. Deras uppgift var att visa pilgrimerna vägen till Canterburys katedral.

Bishops Finger görs på Goldings humle och lokalt odlad korn. Den får enligt ”stadgarna” bara bryggas på fredagar av bryggmästaren själv. Alen provsmakas varje vecka av någon medlem i företagsledningen, i ett speciellt rum utan störande dofter. Bishops Finger anses vara så typisk för regionen Kent att den av EU fått klassificeringen ”Protective Geographic Indication”, något i stil med AOC (Appellation d’origine contrôlée) i Frankrike.

 

Följ oss på instagram.

Close

Signa upp till vårt nyhetsbrev!

Ta del av nylanseringar, event, info och mycket mer!