Är du över 25 år?

Denna webbsida innehåller information om alkoholdrycker. För att besöka webbplatsen måste du vara 25 år eller äldre.

Sigtuna & Gallia Paris i ett samarbete som ger gott resultat – L´espace Pirate Ale!

Ett roligt samarbete har tagit form på Sigtuna Brygghus där vi tillsammans med anrika franska Gallia Paris kommer att lansera spännande nyheter under programmet ”Sigtuna Brygghus Keg Club”. Vår första lansering blir L´espace Pirate Ale.

Om Sigtuna Brygghus Keg Club

En av styrkorna med att vara ett hantverksbryggeri är möjligheten att kunna experimentera fritt. Under konceptet Sigtuna Brygghus® Keg Club släpper vi våra bästa experiment i begränsad upplaga till Sigtuna Brygghus vänner.

För oss på Sigtuna Brygghus är inspiration viktiga saker. Just därför ger vi våra bryggare då och då fritt spelrum att få utlopp för sina vildaste ölfantasier bland rykande mäskkar och obscena mängder humle. Här odlas jäststammar, blandas malttyper och torrhumlas in absurdum— allt i jakten på morgondagens mest unika öl.

De bästa brygderna tappar vi upp på fat och släpper i begränsad upplaga till Sigtunas vänner inom ramen för det vi har valt att kalla Sigtuna Brygghus® Keg Club.

Nu har vi gjort ett magiskt samarbete med Gallia, ett anrikt bryggeri från Paris som grundades 1890 och sedan 2016 har Remy som kreativ ledare i det franska hantverksbryggeriet. Vi är mycket nöjda med resultatet och hoppas på fler framtida produktioner tillsammans.

Intervju med skaparna bakom spakarna på brygghuset – Karl & Rémy

Vi ställer några frågor till bryggarna Karl och Rémy kring det nya samarbetet, Barber Rouge-humle och den nya ölen de skapat tillsammans – L´espace Pirate Ale.

Berätta lite mer om L´espace Pirate Ale – och tanken ni hade när ni skapade den.
Karl: Vi var snabba med att bestämma oss för att använda en fransk ingrediens och efter lite diskussioner kom vi fram till att vi ville testa Barbe Rouge. Men att bara ha en humlesort kan bli lite trist så vi ville ge Barbe Rouge en kompis och vi valde Galaxy, och tänkte att det skulle bli en bra kombination. Sen dök namnet på ölen upp och vi var överens.

Rémy: Ja, idéen att använda oss av en fransk humlesort kom direkt och då valde vi en från Alsace där de odlat humle sedan 1775. Vi har en lång och nära relation med just Alsace. J.J. Wohlhüte som köpte Gallia 1890 var en humleodlare från just Alsace.

Har ni använt er av Barber Rouge-humle tidigare, och i så fall vad tycker ni om den?

Karl: Vi hade inte använt oss av Barb Rouge tidigare men eftersom Rémy sålde in den till oss som en bra matchning till Sour Ale ville vi testa. Den har en riktigt intressant profil, fruktig och med stor bärig stil.

Rémy: Jag har testat Barbe Rouge tidigare men hade faktiskt inte jobbat med den i någon av våra egna öl här på Gallia så jag var nyfiken på att äntligen få brygga med den. Jag tycker att det är en jättebra humlesort!

Karl, du har provat den helt färdiga ölen nu, vad tycker du?  

Karl: En fantastisk öl med riktigt intressant doft och smak. Vi kombinerade Barbe Rouge med Galaxy och det blev en perfekt matchning! Vår “kettle sour” är mycket väl balanserad och humlen ger oss här en riktigt fruktig och tropisk smak. Det här är en öl som har en liten twist som påminner om vitt vin.

Rémy, berätta lite mer om Gallia och stilen på öl som ni gör hos er.

Rémy: Vi gör flera olika typer av öl, allt från lager till IPA och i vårt lilla brygghus gör vi en del spontanjästa druv-öl som vi kallar Weers. De bryggs med tekniker som hämtat sin inspiration från naturvins- och biodynamiska vinmakarmetoder.

Remy, om vi ska prova en öl från Gallia, vilken är det vi ska prova först, och varför?

Då skulle jag säga Piton Noir. Om du ska testa en fransk öl så varför inte prova något som har en unik och distinkt fransk smakprofil!

Vad har ni för spännande nyheter som lanseras i år?

Karl: Det är bara att titta förbi en bar i Sverige och se om de har vår nyhet L´espace Pirate Ale på fat. Och håll ögonen öppna så kommer du att se mer från oss och våra Sigtuna Brygghus® Keg Club-lanseringar framöver!

Rémy: Snart släpps en ny öl från Gallia, en flaggskeppsprodukt för oss, som heter Champ Libre, det är en lager som är gjord med 100% franska ingredienser. Humlen vi använder är Aramis och Elixir, samt att vi tillsätter råg i malten för att få en intensivare smak. Tanken är att detta ska vara en lättdrucken och samtidigt smakrik lager.
Ja, sen har vi ju även ett dussintal olika druv-öl från skörden 2021 som släpps snart. Det kommer att bli en intensiv och spännande vår för oss i år!

L´espace Pirate Ale – Hur smakar nyheten?

En piratattack från rymden! Syrligt och fruktigt! Det är onekligen en intressant smakkombo när Gallia från Paris och Sigtuna Brygghus slagit ihop sina bryggarideér i ett unikt samarbete.

Denna sour ale har en frisk och fruktig doft som drar åt jordgubb, passionsfrukt och lite persika. Smakupplevelsen börjar med det syrliga men rundas snabbt av genom de fruktiga tonerna som kommer från den spännande kombinationen av humlesorterna Barbe Rouge och Galaxy. Röda somriga bär och tropisk frukt lämnar kvar sina spår i eftersmaken.

Stil: Sour Ale
Färg: Apelsingul
Råvaror: Pilsner-, havre- och vetemalt.
Humlesorter: Centennial, Galaxy och Barbe Rouge
Alkoholhalt: 5,4%
Art nr: 11055-30

 

Läs mer om L´espace Pirate Ale här

 

Nytt från Gallia i Ölstudio, Göteborg
Senaste nytt på svenska marknaden från Gallia. Produktchef Filip Nilsson på Galatea meddelar att Gallia Piton Noir (Art. Nr. 10098-03) kommer att säljas via beställningssortimentet på Systembolaget och man kommer även att hitta den på hyllan i Ölstudion Nordstan (Systembolaget) i Göteborg från och med 1 mars 2022.

Nytt från Sigtuna Brygghus på fat
Nyheter vill vi alla ha och här kommer ett tips från produktchef Marcus Friari på Galatea. Från brygghuset har vi nyligen lanserat en DIPA, Sigtuna Hazy Daze IPA som finns på fat. Läs mer här

Sigtuna Brygghus® Keg Club
Läs mer om Sigtuna Brygghus Keg Club här.

Följ oss på instagram.

Close

Signa upp till vårt nyhetsbrev!

Ta del av nylanseringar, event, info och mycket mer!