Är du över 25 år?

Denna webbsida innehåller information om alkoholdrycker. För att besöka webbplatsen måste du vara 25 år eller äldre.

Sigtuna och Ragnar Persson går från Dag till Natt

“Jag samarbetar sällan med folk, och jag har aldrig jobbat med ett bryggeri förut. Det är kul att se en blyertsteckning på en ölflaska. Det känns inte så vanligt.”

/Ragnar Persson

När två olika konstformer möts, då kan helt nya tankar och idéer födas. Sigtuna Brygghus och konstnären Ragnar Perssons senaste samarbete är ett bra exempel. Igår kunde vi se och smaka resultatet på den lilla södermalmsbaren Indigo.

Indigo

Indigo är lätt att missa. Inte för att det är anonymt, utan för att det är väldigt litet och ligger på en av Södermalms mest hektiska gator. Götgatspuckeln mellan Slussen och Medborgarplatsen är en klassisk turistgata med många pubar och butiker. Samtidigt så är det ett kaosartat myller av cyklar och fotgängare som hela tiden håller en på spänn.

Här bestämmer sig Sigtuna Brygghus och konstnären Ragnar Persson sig för att ha releasen för sitt nya samarbetsprojekt som går under temat Skogen med en variation om natt och dag.

“Jag har jobbat med blyerts för att förmedla kontrasten mellan ljust och mörkt men försökt hålla de olika etiketterna hyfsat liknande och bara skifta det åt antingen det mörka eller det ljusa. Bryggarna har även sagt vad de har valt att ha i ölet så jag har implementerat de sakerna symbolmässigt också. Jag gjorde även designen till ölkartongen och vi fick för oss att sätta den i en ram. Då ser den lustigt nog ut lite som en snygg gammal skolplansch.”

/ Ragnar Persson

 

Sigtuna bryggde två öl, en ljus (Dag) och en mörk (Natt). Det blev en ljus ale på 6% i belgisk stil samt en kraftig porter på 8%. För att få en koppling till skogen så tillförde man torkade nypon till det ljusa ölet och blåbär till det mörka. Dag är klassiskt belgisk i tonen med balanserade drag som påminner om Saison Dupont, och Natt är örtig och mörk med bitter choklad och en lätt ton av blåbärssylt.

“Vi har även haft i svedda björkvedsträn i portern. Det gav en väldigt lätt touch av rök. En av bryggarna högg upp vedträna på sitt lantställe, sedan ugnsrostade vi dom för att döda bakterier samt svedde dom för att få en kolad yta.”

/ David Peuriere, Sigtuna Brygghus

 

Det smått ambitiösa och smala samarbetet får ett behagligt avslut på den pyttelilla baren Indigo. Profilerat och personligt men avslappnat och opretentiöst. Erik Malmberg och Sibille Attar spelade skivor och Ragnars bilder hängde på väggarna medan han och bryggarna minglade runt. Indigo, som snart firar imponerande 20 år, lyckas på något sätt blanda både det hippa och det avslappnade.

“Jag ser att vissa dricker ölen direkt ur flaskan och vissa väljer glas. Det tycker jag är skönt. Att folk vågar göra som de känner. Det blir ofta så mycket ängsliga måsten runt hantverksöl.”

/ Karl Kusa, Sigtuna Brygghus

 

Skriven av: Fredrik Broberg

Följ oss på instagram.

Close

Signa upp till vårt nyhetsbrev!

Ta del av nylanseringar, event, info och mycket mer!