Är du över 25 år?

Denna webbsida innehåller information om alkoholdrycker. För att besöka webbplatsen måste du vara 25 år eller äldre.

Stilarna dubbel och tripelsursprung – Westmalle

Få ölmärken innehar en så lockande mystik som de öl som bryggs av trappistmunkarna världen över – framförallt i Belgien.

Och få trappistbryggerier är så välkänt och älskat som det som sköts av Abdij van Onze-Lieve-Vrouw van het Heilig Hart (Abbey of Our Lady of the Sacred Heart), Westmalle Trappistbryggeri. I höst är Westmalle aktuellt med sin andra fasta lansering i Sverige.

För det är just vad det är. Ett sigill, ett varumärke, eller rättare sagt ett äkthetsintyg och inte en stil i sig. För att få stämpeln “äkta trappistöl” krävs det nämligen att produktionen sköts eller övervakas av trappistmunkar inom ett trappistklosters gränser samt att ölproduktionen inte kommer i vägen för det traditionella munklivet. Sist men inte minst så ska bryggeriet inte vara vinstdrivande utan allt överskott skall skänkas till välgörenhet.

Idag finns det 11 trappistcertifierade bryggerier världen över och sex av dessa är belagda i Belgien. Det näst äldsta och näst största av alla trappistbryggerierna är Westmalle. Klostret grundades redan 1794 i nordöstra Antwerpen av franska munkar på flykt från den franska revolutionen, men ölproduktionen startades först 1836.

Till en början bryggdes endast ett lättare mörkt öl för eget bruk samt att bjuda gäster på, men 1856 såg en starkare version dagens ljus som skulle komma att bli förlagan till deras välkända Westmalle Dubbel, vilken idag anses vara en måttstock för stilen och världens första dubbel. För första gången på 15 år är ölet nu åter tillgängligt för en bredare publik som ordinarie produkt hos Systembolaget.

Westmalle Dubbel Bruin som den tidigare hette blev onekligen populär och känd som “Belgiens tyngsta öl”. Samtidigt som dubbeln skapades började munkarna sälja sina öl lokalt och 1865 expanderade man bryggeriet för att kunna hjälpa till och finansiera ett trappistkloster i Kongo.

Början av 1900-talet såg ljust ut för Westmalle då efterfrågan på ölet stadigt ökade och man började sälja ölet på flaska för första gången. Första världskriget blev dock ett hårt bakslag då tyskarna beslagtog hela bryggverket i jakt på metall. 1920 var dock produktionen åter igång men det skulle åter bli problem då deras älskade Dubbel inte längre höll samma kvalité som förut. Yttre hjälp skulle däremot visa sig göra ett steg bak till två steg fram.

Hendrik Verlinden, ursprungligen en utbildad destillerare från bryggeriet Drie Linden och som hade publicerat den första boken på flamländska med en vetenskaplig hållning till jäst, var en framstående konsult till bryggerier i behov av hjälp. Verlinden konsulterades av Westmalle under 20-talet och kom att bli en nära vän, som till och med fick tillåtelse att själv kalla sina egna brygder för “trappistenbier” när han bryggde öl i samma anda. Trots att munkarna vid det här laget höll hårt i sitt varumärke.

Så problemen med Westmalle Dubbel reddes ut och 1933 startades byggandet av ett helt nytt brygghus. Ett år senare stod det nya bryggeriet klart och samtidigt lanserades ett helt nytt, ljust och kraftigt öl.

Så nästan 100 år efter att man började brygga öl skulle klostret i Westmalle komma att upprepa succén med sin dubbel i och med framställandet av världens första tripel i form av Westmalle Tripel – “The Mother of All Tripels”. Även denna legend finns i svenska Systembolagsbutiker.

1956 finslipade dåvarande huvudbryggaren Broder Thomas recepten på både Tripel och Dubbel genom att bland annat tillsätta mer humle och båda ölen har mer eller mindre varit oförändrade sedan dess och tagit nya generationer av ölfantaster med storm. Även i våra tider där ölhantverket och ölfloran fått sig ett extremt uppsving står sig fortfarande Westmalle Trappistenbieren mycket starka.

Behöver du mer inspiration?
Följ CraftBeer.se på instagram.

Close

Signa upp till vårt nyhetsbrev!

Ta del av nylanseringar, event, info och mycket mer!