Är du över 25 år?

Denna webbsida innehåller information om alkoholdrycker. För att besöka webbplatsen måste du vara 25 år eller äldre.

The Waldos, skattkartan och 420

Det var dom som myntade det första gången, det som blev begreppet ”420”. The Waldos är fem gamla high school-kompisar från San Rafael i Kalifornien, i norra San Francisco Bay Area.

De har känt varandra sedan 1960-talet, men det var en speciell skoldag 1971 som inkluderade en skattkarta, marijuana och klockslaget 4:20 pm, då historia skrevs.

Lagunitas Brewing Company, beläget i samma county som San Rafael, hyllar sedan 2011 den hänförande legenden om 420 med sin The Waldos Special Ale. Varje år i april släpps en superlimiterad batch av denna örtiga, botaniska, saftiga och tallbarriga ”trippel-IPA”.

The Waldos hang out-ställe var en mur på skolgården, där de spenderade sina raster och därför även fick sitt namn. En dag avslöjade några andra kompisar på skolan att de kände till en övergiven cannabisodling i en hemlig trädgård i skogen nära San Rafael. Kompisarna hade fått polisen efter sig och skänkte därför hemligheten till The Waldos, i form av en skattkarta med vägbeskrivning till odlingen.

Efter mycket tissel tassel bestämde The Waldos att träffas nästa dag vid statyn på skolgården klockan tjugo över fyra. I hemlighet gav de sig iväg på skattsökarfärd i sin Chevrolet Impala ’66.

Men, ingen odling hittades och mysteriet löstes aldrig. Däremot spred sig den mystiska storyn på skolan, så att till slut allt som hade med cannabis att göra fick kodordet 420, med en hemlig glimt i ögat.

Siffrorna nådde snart en sångtext av The Greatful Dead som spelades på The Summer of Love-festivalen i Kalifornien. Allt sen dess har The Waldos hemliga klockslag blivit synonymt med cannabis- och hippiekulturen. Mängder av festivaler, protest- och frihetsrörelser har använt sig av symbolen 420.

I sin tur har även datumet 20 april (4/20 i USA) blivit internationell dag för kampen att legalisera cannabis. Det är även dagen 2018 när Lagunitas The Waldos Special Ale får sin exklusiva premiär i Sverige, på ett antal krogar runt om i landet. Bryggd för alla äventyrslystna skattsökare där ute.

Följ oss på instagram.

Close

Signa upp till vårt nyhetsbrev!

Ta del av nylanseringar, event, info och mycket mer!