Är du över 25 år?

Denna webbsida innehåller information om alkoholdrycker. För att besöka webbplatsen måste du vara 25 år eller äldre.

Westmalle Extra – munkarnas öl sedan 1836, nu tillgänglig för allmänheten!

Vi är stolta att kunna berätta om två belgiska nyheter – två väldigt speciella öl – som släpps tisdag 17 augusti (kl 10.00) på Systembolaget. Det är Westmalle Extra och Rochefort Tripel Extra som båda lanseras i det tillfälliga sortimentet. Båda är helt nya produkter i vårt sortiment. Att dessa klosteröl från några av de mest respekterade producenterna i ölvärlden görs tillgängliga för svenska ölkonnässörer är vi på Galatea extra stolta över. Att bidra till att utveckla ölkulturen är alltid givande, säger Brand Manager Andrew Reed på Galatea.

För första gången i Sverige lanseras munkarnas egen öl. Westmalle Extra 4,8 % är en ljus Trappistöl med en lägre alkoholhalt, som med sina fruktiga toner, rika aromer och gyllene skumkrona i doften har citrustoner, honung och smakmässigt en mild beska med en viss gräsighet. En uppfriskande öl för sensommaren, en smakupplevelse tillsammans med fisk, skaldjur, pizza eller sallad.

I Belgien har det under en längre tid funnits ett intresse för öl med lägre alkoholhalt och nu är tiden kommen för att lansera denna gyllene öl till allmänheten. Efter årtionden av övervägande har bröderna i Westmalle beslutat att släppa Westmalle Extra kommersiellt för första gången.

Westmalle Extra som är en opastöriserad öl bryggs för närvarande två gånger per år och har varit i produktion sedan 1836. Tidigare har den enbart producerats för munkarnas egen konsumtion i klostret, att bjuda gäster på och till den dagliga Vesper. Det här ölet har även serverats vid Café Trappisten som är beläget mitt emot klostret. Det har under åren funnits möjlighet för allmänheten att på fredagar inmundiga det unika ölet eftersom produktionen varit större än klostrets behov varit.

Westmalle Extra bryggs med de renaste ingredienser som speciellt utvalt korn, humle, egenodlad jäst och vatten från en närbelägen källa. Och precis som med Dubbel och Tripel är det en överjäst öl, med traditionell jäsning i flaskan.

Westmalle bryggs på klostret Abdij van Onze-Lieve-Vrouw van het Heilig Hart (Abbey of Our Lady of the Sacred Heart) i Westmalle i Flandern. Klostret grundades redan 6 juni 1794 när tio munkar bosatte sig i klostret som sedan 22 april 1836 tillhör trappistorden. Kort därefter stod ett bryggeri klart och den första trappistölen serverades till lunchen den 10 december 1836. Livet vid klostret styrs av den klassiska benediktinska devisen ’Ora et labora’ som betyder bön och arbete. Benediktinermunkar ser manuellt arbete, och det framgångsrika genomförandet av uppgifter, som nyckeln till personlig utveckling och tillväxt.

Först 1921 beslutade man att brygga öl för allmän försäljning och har så gjort sedan dess.
Munkarna var ursprungligen stolta att kunna presentera Westmalle Trappist Dubbel som med nuvarande recept har producerats sedan 1926, respektive Tripel som bryggdes första gången 1934, där receptet inte förändrats sedan 1956. Båda sedan länge välkända på den svenska marknaden. Men inom klostrets väggar och för sin egen konsumtion valde de att producera Westmalle Extra som bättre passade deras livsstil.

Förutom att brygga öl, producerar klostret sedan 1860 sin egen Trappistost (Extra, Dubbel, Tripel) med mjölk från klostergårdens egna kor samt även hygienartiklar. Idag finns det 35 munkar i klostret som förhåller sig till sin livsstil som bygger på bön och arbete. Ett arbete som vi får ta del av genom den Trappistöl som finns att köpa från Westmalle här hemma i Sverige.

Westmalle Extra lanseras på Systembolaget 17/8. Beställ här

Rochefort
Klostret Abbey of St-Remy ligger i södra Belgien och grundades 1230. Här började munkarna brygga öl redan 1595 och öl är sedan dess klostrets huvudsakliga inkomstkälla. Rochefort är ett av endast 11 Trappist-bryggerier i världen som gör den här speciella stilen på ale med mörk, djup, fyllighet och stor smakrikhet. Nu har Rochefort kompletterat med en Trippel som nu kommer att släppas på Systembolaget.

Rochefort Triple Extra är ett arv från den världskända mörka ale som Rochefort producerar. Med bärnstensfärg, toner av karamell, ljust bröd och vitpeppar har vi här ett paradexemplar från det anrika klosterbrygghuset, som nu lanseras för första gången i Sverige.

Rochefort Triple Extra lanseras på Systembolaget 17/8. Beställ här

Följ oss på instagram.

Close

Signa upp till vårt nyhetsbrev!

Ta del av nylanseringar, event, info och mycket mer!