Är du över 25 år?

Denna webbsida innehåller information om alkoholdrycker. För att besöka webbplatsen måste du vara 25 år eller äldre.

Bryt rutinen – testa ny höstöl

Alla årstider har en egen ölsort, så även hösten. Spetsa öronen och ställ bort IPA:n så ska jag ta tillfället i akt och prata lite om den ölen jag anser hör säsongen till.

Den utstötta ölen

Mörk ale. Den där mittemellan-ölen som inte är Pale Ale eller Porter. Ofta faller den mellan stolarna p.g.a. sin diffushet och vissa hävdar till och med att mörk ale är töntigt. Det är givetvis bara trams och därför tänker jag med detta inlägget #ståuppförmörkale

Perfekt öl för trygga hemmakvällar

För mig är höst förknippat med mörk ale (tillsammans med porter och lättare stout) på samma sätt som fruktiga suröl och humlebomber tillhör sommartider. Behandla årstiden som en mjuk övergång från sommarölen till den tyngre stouten och julölen, som vintern ofta kräver. Ta årstiden i akt och testa någon av ölen nedan, gärna i soffan till tonerna av Matti Byes skiva Bethaninen. Kan det bli mer höstigt än ett sprucket piano i den molligaste av mollskalor? Man kan riktigt se framför sig hur regn och rusk pinar en guppande eka vid bryggan.

 

1, Vesper Ale, S:t Eriks Bryggeri. En belgisk mörk ale med vackra toner av nougat, farinsocker, kaffe och apelsinskal. Mustigt söt utan att bli sliskig.

2, Fat Tire Amber Ale, New Belgium. USA:s första kommersiella belgoöl med inslag av rostat bröd, ljus sirap och kastanj.

3, Cream Stout, Samuel Adams. Bryggeriet själva kallar den för “ölens cappucino”. Med sin fylliga sötma och gräddiga skum förstår jag varför.

Matcha mörk ale med skogens guld

Några andra bra saker med hösten är att man kan börja andas luften och klä sig som folk igen. Den innebär också att skogens guld, svampen, börjar ploppa upp runt om i vårt avlånga land. Sväng ihop en mustig risotto på Karl-Johansvamp eller Trattkantareller. Skölj ner den med en La Trappe Dubbel från De Koningshoeven, som är en fyllig ale med lätt kolakaraktär, tack vare sin speciella karamellmalt. Dessutom en veteran på trappistscenen.

Skriven av Jocke Proos, www.jockeproos.se

Följ oss på instagram.

Close

Signa upp till vårt nyhetsbrev!

Ta del av nylanseringar, event, info och mycket mer!