Är du över 25 år?

Denna webbsida innehåller information om alkoholdrycker. För att besöka webbplatsen måste du vara 25 år eller äldre.

Maxa ölen med rätt upphällning


Aldrig förr har vi haft så gött utbud av öl. Ibland kan man nästan irra runt i timmar när man ska handla. Men låt inte noggrannheten stanna vid valet av öl. Häll upp ölen på rätt sätt så blir din goda öl ännu godare.

Tre sätt att hälla upp ölen på…

Hur konstigt det än låter så kan sättet du häller upp din öl påverka upplevelsen. Även glasets utformning kan ha effekt på smak- och doftaromer, men mer om det i ett annat inlägg. Om vi hårdrar så finns det tre sätt att hälla upp din öl. Häng med, så ska jag beskriva dem närmare.

1, Smygaren

Luta glaset cirka 45 grader och smyg ned ölen längs med glasets kant. Målet med denna tekniken är att behålla så mycket som möjligt av kolsyran i ölet. Kolsyra binder dock smak så med denna metoden så frigörs inte så mycket smak och aromer, men perfekt för dig som gillar bra skjuts från kolsyran. Används vid boss pour*

 

2, Rätt-på-tekniken

Ställ glaset plant på bordet. Häll sedan ölet rätt ner i glaset från ca 5 centimeter höjd, men var försiktig då skumkronan kommer smygande efter hand. Denna metod frigör smaker, aromer och ger en generös skumkrona som skyddar ölet från att få för mycket syre. Dock bryts kolsyran ned och ger ett mjukare kolsyresting.

 

3, Tvåstegsraketen

Min favoritmetod. Det är en kombination av 1 och 2, kan man säga. Du börjar med att luta glaset och smyga ned ölen, för att sedan räta upp glaset och etablera rätt-på-tekniken. Detta gör att du både frigör arom och smak men samtidigt behåller kolsyra i ölet.

 …fast bara ett sätt är “rätt”

Enligt förstå-sig-påare är teknik 2 och 3 de enda rätta, speciellt om du känner dig uppblåst efter ett par öl. Det är egentligen ganska logiskt; frigör du inte kolsyra vid upphällning så kommer den att frigöras i magen. Dessutom frigör de upphällningssätten mest arom och smak.
Testa vilken teknik som du tycker ger den bästa smakupplevelsen, viktigt är att du använder samma öl för att tydligt känna skillnaden. Jag rekommenderar Holy Mother of Citrus IPA från Bronx Brewery, en citrusig IPA fullproppad med mandarin. Dessutom biter den efter husse med sina 8,6%.

 

*Instagram-trend som ölbryggare stör sig på. Det innebär att man häller upp ölen till ytspänning, utan ett spår av skumkrona. Enda anledningen till att folk gör det är för att det “ser bra ut på bild”. Yours truly gör sig skyldig till detta beteende emellanåt.

Skriven av Jocke Proos, www.jockeproos.se

Följ oss på instagram.

Close

Signa upp till vårt nyhetsbrev!

Ta del av nylanseringar, event, info och mycket mer!