Är du över 25 år?

Denna webbsida innehåller information om alkoholdrycker. För att besöka webbplatsen måste du vara 25 år eller äldre.

En kväll av vänskap med S:t Eriks & Weihenstephaner

“Vi ville visa att Weihenstephaner inte bara kan brygga veteöl.”

/Matthias Ebner, Weihenstephaner

Det nyligen historiska samarbetet mellan Sigtuna Brygghus/S:t Eriks och tyska Weihenstephanerresulterade i S:t Eriks x Weihenstephan BSF Lager, en härligt krispig och klassisk helles/festbier, och i torsdags var det dags för releasefest på Zum Franziskaner vid Skeppsbron i Gamla Stan.

Representanter från både Weihenstephaner och Sigtuna var på plats i “Zumens” bakficka och lokalen var full av nyfikna ölentusiaster som ville prova ölet.

Att ha releasen på anrika Zum Franziskaner kunde inte varit mer rätt. Det klassiska gamla ölhaket har under ny regi av Stene Isacsson fått ett ansiktslyft med fingertoppskänsla och man har koncentrerat sig på att erbjuda tysk och svensk lageröl av absolut toppklass samt rustik svensk husmanskost och centraleuropeisk mat.

“Det här stället är fantastiskt! Stenes och personalens känsla för ölhantering är oerhört imponerande. Och de tyska ölen som serveras här är sådana som är svåra att få tag på även i Tyskland.”

/Matthias Ebner, Weihenstephaner

 

Zum Franziskaner

Maten som Zum Franziskaner erbjuder är som gjord för ett rustikt och uppfriskande lageröl som BSF Lager. Om man så väljer svenska klassiker som isterband med dillstuvad potatis, stekt strömming med picklad rödlök och potatispuré eller en maffigt stor wienerschnitzel så passar en välbryggd och krispig lager som hand i handske, men Thüringen- & Nürnbergerbratwurst med surkål, potatis och senap tog hem guldpokalen.

Ölet bryggdes på Sigtuna Brygghus med färsk jäst från Weihenstephaner samt en helt ny humlesort från Hallertau som ännu bara går under arbetsnamnet “Hüll 89/02/25”.

Resultatet blev en fyllig och ren lager med en dovt gyllene färg och bara en gnutta disighet. En lättsamt söt och brödig maltighet får bra motvikt av en skön örtig och gräsig beska samt en mjukt aromatisk fläkt av blommor med en aning citrus.

“Den nya humlen är väldigt spännande och ger en något blommigare karaktär än andra humlesorter från Hallertau.”

/ Matthias Ebner, Weihenstephaner

Intresset för samarbetsölet var uppenbarligen stort och det blev snabbt livligt i Zum Franziskaners Bakficka och faten gick åt i ett rasande tempo.

“Vi är väldigt nöjda och stolta över ölet. Jättekul att folk verkar uppskatta det lika mycket som vi. Det ligger mycket arbete bakom och det är helt klart vårat ambitiösaste lageröl hittills.”

/ David Peuriere, Sigtuna Brygghus

 

Skriven av: Fredrik Broberg

Följ oss på instagram.

Close

Signa upp till vårt nyhetsbrev!

Ta del av nylanseringar, event, info och mycket mer!