Några kulinariska alternativ tillsammans med S:t Eriks Rabarber Sur
Juni 2022 har börjat så grön och så vacker som en svensk sommar när den är som bäst. Nu är den perfekta tiden att få avnjuta läckra måltider på uteplatser och verandor, kanske har du just börjat hänge dig åt årets nyinköpta grill. Men vad ska läggas på den ikväll? Låt oss rekommendera ett passande och smakfullt öl därtill. Kanske skapar du en hel buffé.
Under denna säsong lyfter vi fram S:t Eriks Rabarber Sur, ett öl som bygger på den friska, tyska stilen Berliner Weiße, jäst och smaksatt med den svenska sommarhjälten, rabarber. Ölet är, som allt från S:t Eriks Bryggeri, snyggt och känsligt avvägt för att glädja gormander i slott såväl som koja.
Passar fint till fisk, ljust kött eller ost
Var du vill sätta in Rabarber Sur är valfritt. Redan före grillningen passar en förberedd ceviche, som har fått stå till sig i kylen. Den friska munkänslan i ölet både rensar smaklökarna och lyfter upp fisk, marinad och frukt.
För ett lättare val av maträtt. Bygg en egen Caesarsallad med grillad kycklingfilé och baconskivor, torka krutonger på grillen. Använd romansallad och gott om parmesanflingor och dressing. Lägg till några körsbärstomater. Rabarberölets milda syrlighet och soliga aromer passar perfekt ihop med denna rätt.
Ett lyxigt fisk- och skaldjursspett med rätt tillbehör, en liten ostbricka med mjuka, väl mognade sorter, en krämig sorbet eller bärpaj, till och med nygräddade crêpes… Där har du några fler alternativ som ger en kulinarisk höjdpunkt tillsammans med S:t Eriks Rabarber Sur.
Öl med lång tradition och nyväckt popularitet
I Berlin använder man ju sedan urminnes tider denna lokala och alkoholsnälla öltyp som sällskapsöl både före och efter maten, i en biergarten eller på en kvarters-kneipe. Eller som här och nu, varför inte när du står och grillar med vännerna.
Ibland S:t Eriks nära 90 ölsorter framtagna sedan bryggeriets återfödelse 2010 har kategorin sour ale blivit extra populär på 2020-talet. I Berliner Weiße-versionen fås en mild och uppiggande syrlighet från lactobacillus, en aning sötare jämfört med de belgiska lambikerna. Även den stora andelen vete i maltblenden ger mjuka inslag av ljusa brödtoner till den friska och fruktiga dominansen.
Att sedan släppa lös rabarberns egenskaper i detta suröl trollar även fram toner av krusbär och torkad frukt, förutom den karakteristiska gröna strävheten som matchar citrusinslagen från den syrliga jäsningen.
För den lilla extra knorren
Till sist och för den lilla extra knorren. S:t Eriks Rabarber Surs eleganta komposition har om man så vill ännu fler smakkompisar till kvällens tillställning. Använd gärna rosmarin, kardemumma, vanilj, mandel eller färska jordgubbar i mat- eller dessertlagningen och du ska få se på smakglädje tillsammans med årstidens alla dofter av blommor och nyklippt gräs.