Är du över 25 år?

Denna webbsida innehåller information om alkoholdrycker. För att besöka webbplatsen måste du vara 25 år eller äldre.

 S:t Eriks släpper två nya alkoholfria öl

Alkoholfri Ale och Glutenfri IPA blir bryggeriets första tillskott

I veckan som gick lanserade S:t Eriks två nya öl i dagligvarubutikerna runt om i landet. S:t Eriks Glutenfri IPA blir bryggeriets senaste tillskott till det växande sortimentet av alkoholfritt öl. S:t Eriks Alkoholfri Ale får dessutom bred nationell täckning.

Aldrig har alkoholfria och lågalkoholhaltiga öl varit så populära och smakrika som nu. Det som länge sågs som ett tråkigt och vattnigt alternativ för den som av någon anledning inte kunde eller ville dricka alkohol har fått en helt annan plats hos ölkonsumenten och alkoholfria öl kommer nu i flera varianter och smakprofiler.

S:t Eriks två nyheter i segmentet är S:t Eriks Alkoholfri Ale, som även fått en extra boost av grapefrukt tillsatt, samt S:t Eriks Glutenfri IPA som är en modern ljusgult disig IPA med tydligt tropiska inslag. Dessa två öl blir bryggeriets första alkoholfria satsning med bred täckning.

De två ölen kompletterar varandra väldigt bra! Har man inte druckit några moderna alkoholfria öl kan nog smakrikedomen komma som en chock. De påminner inte alls om den gamla skolans alkoholfria öl. David Peuriere, Huvudbryggare på S:t Eriks Bryggeri

 

     

Och David gör rätt i att understryka skillnaden på moderna alkoholfria öl och gamla tiders urvattnade varianter. För i och med hantverksbryggeriernas frammarsch och experimentlusta har även de alkoholfria/lågalkoholhaltiga ölen tagit flera steg framåt vad gäller smak och kvalitet. Från att mest bestått av en samling ljusa och något enstaka mörkt lageröl som mest inte smakade någonting så har nu livsmedelsbutikernas “folkölsavdelning” blivit något som även ölkonnässören kan uppsöka för att botanisera bland IPA, suröl, veteöl, stouts m.m. av en kvalitet som aldrig förr. Men hur framställs ett alkoholfritt öl egentligen?

Hur gör man alkoholfri öl?

Att göra ett alkoholfritt öl av bra kvalitet är inte en lätt sak. Öl upp till 0,5% räknas som alkoholfria, men att brygga ett så pass lätt öl utan att kompromissa allt för mycket med smaken är en utmaning.

Ett alkoholfritt öl bryggs till en början mer eller mindre som ett vanligt öl och så avlägsnas alkoholen vanligtvis i efterhand. Här är några exempel:

Avdunstning.
Precis som när man råkar värma glöggen för hårt och får nöja sig med kryddig saft så avdunstar ölets alkohol vid högre temperatur. En av de vanligaste metoderna för att skapa ett alkoholfritt öl. Tyvärr påverkar det smaken på ölet ganska negativt.

Vakuumdestillering.
En process som gör att alkoholen kan förångas vid lägre temperaturer. Alkoholen filtreras sedan bort. Bevarar smakämnen i ölet bättre än vid högre värme.

Utspädning.
Man spär rätt och slätt ut ölet till önskad styrka.

Omvänd osmos.
Alkoholen separeras från ölet när det pressas genom ett filter under tryck.

Undvika fermentering.
Här undviker man helt enkelt att alkohol uppstår genom att jäsa ölet vid så låg temperatur att inga större alkoholer uppstår.

Så ut och botanisera bland den nya tidens alkoholfria öl. Du kan bli överraskad!

 

Fler tips på smakrika alkoholfria öl i vårt sortiment är Bavaria Wit 0,0% och Sigtuna Napa Non Alco Pale Ale.

   

Följ oss på instagram.

Close

Signa upp till vårt nyhetsbrev!

Ta del av nylanseringar, event, info och mycket mer!