Är du över 25 år?

Denna webbsida innehåller information om alkoholdrycker. För att besöka webbplatsen måste du vara 25 år eller äldre.

St:Eriks Bryggeri i historiskt samarbete med Weihenstephan

Tillsammans med världens äldsta bryggeri, Weihenstephan, har Stockholmsbryggeriet tagit fram en blommig lager kallad S:t Eriks x Weihenstephan BSF Lager.

S:t Eriks x Weihenstephan BSF står för Bayrische Schwedische Freundschaft. De tyska anorna har varit med S:t Eriks redan från start, omkring 1860, då bryggmästaren Frans Heiss skapade den då mycket väl mottagna bayerska lagerölen för S:t Eriks räkning.

– När tyskarna kom till Sverige lärde de oss att brygga öl. Frans Heiss, från Tyskland, har haft stor betydelse för det historiska S:t Eriks och lade grunden till det som då var ett modernt och innovativt bryggeri. Bayrische Schwedische Freundschaft är därför ett passande namn på ett samarbete som präglats av både vänskap och en nyfikenhet på varandras bryggerier idag, berättar Marcus Friari, Brand Manager, S:t Eriks Bryggeri.

Världsunik humle

Ölet innehåller också en helt ny sorts humle som ingen tidigare har bryggt öl på. Humlen, med arbetsnamnet ”Hull 89/02/25”, är framställd av humlekooperativet HVG och började odlas 1989.

– Denna humle har en rundare och mer blommig humlearom än traditionell Hallertauhumle. I ölet har vi förutom humlen från Hallertau använt tysk färskjäst medan den är bryggd och tappad i Sverige, på svensk malt och vatten, säger David Peuriere, Head Brewer, S:t Eriks Bryggeri.

S:t Eriks x Weihenstephan BSF släpps som en tillfällig lansering på utvalda Systembolag från och med den 17 maj i en limiterad upplaga om 17 000 flaskor.

– När jag brygger klassisk öl vill jag att dess rötter ska vara förankrade i traditionen samtidigt som de också ska vara moderna. När jag för första gången fick smaka testbatchen tänkte jag: den här är riktigt, riktigt trevlig, äntligen! Efter så lång tids planerade, var det fantastiskt att äntligen få ha ölet i sin hand. Vi kallar den för most ambitious lager we have done, fortsätter David Peuriere, Head Brewer, S:t Eriks Bryggeri.

S:t Eriks x Weihenstephan BSF Lager karaktäriseras av en ren och krispig, men fyllig, maltighet. Den har en tydlig struktur, med markerad beska, och en fruktig humlearom. Dessutom finns noter av blommighet, citrus och röda bär. Det är en allroundöl som passar utmärkt som sällskapsdryck men också till både centraleuropeisk och svensk husmanskost.

– We think S:t Eriks has a great portfolio and skills in using modern craft methods. When David from S:t Eriks and I met the first time, we were surprised to find out what a natural and perfect match the brands are. And we both wanted to brew a lager with one of the best breweries in the world, säger Mattias Ebner, Brand Ambassador & Brewer, Weihenstephan.

S:t Eriks Bryggeri, med 120 åriga anor i namnet och rötter på Kungsholmen, är idag ett litet hantverksbryggeri som vurmar för råvaran och bryggprocessen.

– Nu, när hela världen bubblar och brygger vaknar även de stora, traditionella bryggerierna till liv och påverkas. Weihenstephan besitter djup kunskap om råvaror såsom jäst och humle. Och när de väljer att göra en craftöl vänder de sig till ”lilla” S:t Eriks. Det är vi oerhört stolta över. Vi tillför nytänkande kring tillverkningen samt ett lättillgängligt och högkvalitativt öl för en nyfiken konsument, avslutar Marcus Friari, Brand Manager, St:Eriks.

S:t Erik x Weihenstephan BSF Lager släpps som en tillfällig lansering på utvalda Systembolag och finns tillgänglig från och med den 17 maj. Ölet lanseras i en flaska om 33 cl och kostar 21,90 kronor. Produkten är exklusiv för den svenska marknaden.

 

Beställ på Systembolaget

Följ oss på instagram.

Close

Signa upp till vårt nyhetsbrev!

Ta del av nylanseringar, event, info och mycket mer!