S:t Eriks erbjuder färsk nytappad lager
på tank
Permanent plats hos restaurang Leoparden
För första gången i Stockholms moderna historia erbjuds färsk nytappad lager på tank från ett lokalt hantverksbryggeri. S:t Eriks tank har fått en permanent plats hos den nya restaurangen Leoparden i de urtypiskt Stockholmska kvarteren som representerar mycket av stadens, och även S:t Eriks, historia.
I veckan öppnade Leoparden på Tegnérgatan i Stockholm. Förutom att servera napolitansk pizza och mat från vedeldad grill i en härligt färgglad miljö, så kommer krogen vara först ut i Stockholm med hantverksöl på tank från ett lokalt hantverksbryggeri. Det är stockholmsbryggeriet S:t Eriks som tillsammans med Leoparden satsat på denna tanklösning och det var en nyfiken skara vänner och boende i kvarterat som slöt upp under smyginvigningen i slutet av mars.
– Öl på tank är ett sätt att erbjuda färsk öl direkt från bryggeriet till gästen, vilket resulterar i en unik kvalitetsupplevelse. När den dessutom tappas upp på det varsamma sättet i baren på Leoparden så är det verkligen ett hantverk hela vägen, berättar Marcus Friari, Brand Manager, på S:t Eriks.
Gänget bakom Leoparden driver redan idag flera andra krogar i Stockholm och har vana att arbeta enligt tjeckiskt vis med lageröl. Den ny krogen innebär att de tar med den kunskapen men applicerar det på en färsk lokal hantverksöl istället.
– Vi är först i stan med färsköl på tank från S:t Eriks bryggeri upphälld på tjeckiskt vis i vattenkylda sejdlar. Det känns superkul och ärofyllt! Vinlistan är dessutom fylld med europeiska viner, och menyn kommer att varieras efter säsong, berättar Jakub Vavrá, ägare Leoparden.
S:t Eriks Lager lanserades på Systembolaget under 2019, och nu tar Stockholmsbryggeriet hantverket ett steg vidare med introduktionen av S:t Eriks Nytappad Lager på tank på Leoparden. S:t Eriks Lager är en klassisk ljus lager som med lång och kall lagringstid är en elegant hantverksöl som visar på den skicklighet som bryggeriet besitter.
– S:t Eriks har varit en stockholmsöl sedan begynnelsen 1859. Det är Stockholm som har utvecklat S:t Eriks identitet och tvärtom. Precis som invånarna i staden som hela ständigt bidrar till stadens progressivitet vågar S:t Eriks också hela tiden testa nytt. Det känns otroligt roligt att få installera vårt första tanköl på Leoparden i dessa legendariska kvarter, som också är urtypiska för Stockholm, avslutar Marcus Friari.