Är du över 25 år?

Denna webbsida innehåller information om alkoholdrycker. För att besöka webbplatsen måste du vara 25 år eller äldre.

S:t Eriks Bryggeri släpper ny elegant suröl

Den nya ölen får smak av rabarber.

S:t Eriks Rabarber Sur är en ny suröl från stockholmsbryggeriet S:t Eriks Bryggeri och lanseras lagom till vårens intågande i Systembolagets fasta sortiment över hela Sverige den 2:a Mars.

S:t Eriks Rabarber Sur är den andra suröl som släpps av stockholmsbryggeriet på Systembolaget under året. Denna gång har bryggarna använt svensk rabarbermust och fryst rabarber i ölet och den välkända grönsaken med dess fruktiga smak är en beprövad smaksättare när man ska kombinera sött och surt. Surölstrenden verkar ännu inte ha mättats av. Vi ställde därför några frågor till Marcus Friari, produktchef för svensk öl om just suröl.

Vad är egentligen suröl för nåt?
Det är ett samlingsbegrepp för öl som med naturlig, eller tillsatt, bakteriekultur får en syrlig smak. Traditionellt sett vanligt i Belgien och delar av Tyskland men har på sistone fått ett rejält uppsving inom craftbeer-världen. Typiska stilar är Lambic, Berliner Weisse, Gose, American Wild Ale.

Hur tillverkar man suröl?
Suröl är en benämning på ölstilar som har en högre syra och det finns lite olika metoder att nå fram till detta. Man kan man låta olika jästkulturer som t.ex. brettanomyces arbeta fram en syrlighet i bryggningen. Den enklaste och vanligaste metoden för att framställa syrlig öl är genom laktobaciller. Genom att låta vatten blandat med malt stå i cirka två dygn i 37 grader bildas laktobacillerna naturligt i mäsken och sedan brygger man som vanligt.

Vad är skillnaden på vanlig lager och suröl?
En syrlig öl är oftast överjäst (medans lagerölen är underjäst) och så har den en högre syrlighet i smaken.

Vad kännetecknar en suröl?
Den smakar lite syrligare, ofta lite lägre kolsyra och vanligt är att de är smaksatta med bär eller frukt.

Suröl verkar ha hittat sin publik. Vad inspirerade er när S:t Eriks Bryggeri skapade Hallon Berliner och Rabarber sur?
Vi ville använda klassiska beprövade smaker , smaker där vi visste att sött och surt fungerade i kombination. Grunden i S:t Eriks suröl är en lätt pigg syrlighet som gärna får rundas av med fruktiga toner och just Hallon och Rabarber kändes självklara redan på receptstadiet. Sedan har vi haft turen att få jobba med fantastiska svenska producenter av frukt och bär såsom t.ex. Stenhuse Gård på Gotland för hallon.

Använde ni laktobaciller? (är ölen laktosfri?)
Intressant fråga! Vi tillsätter ju vår egen bakteriekultur med mjölksyrebakterier och låter den arbeta och utvecklas i ett par dygn. Detta är detta som ger syrligheten och kallas för en kettle sour. Men vi har inte tillsatt någon laktos, dvs det mjölksocker som vissa är känsliga mot, så ölen är laktosfri.

Vart är det bästa stället att testa suröl?
I Belgien eller på välsorterade craftölsbarer runt om i världen. Just nu känns det som alla moderna bryggerier har minst en suröl i sortimentet.

Rabarber Sur släpps på Systembolaget måndagen den 2/3

 

Beställ S:t Eriks Rabarber Sur på Systembolaget

Läs mer om de olika surölsstilarna här

Följ oss på instagram.

Close

Signa upp till vårt nyhetsbrev!

Ta del av nylanseringar, event, info och mycket mer!