Allmänt om öl

Hur fungerar amerikansk datummärkning?

Den skiljer sig ibland rejält från europeisk märkning. Amerikanska bryggerier kan skriva på olika sätt; till exempel buteljeringsdatum i juliansk form (alltså antal dygn sedan måndag 1 januari 4713 f.Kr.) eller buteljeringsdatum i amerikansk datumform (alltså MM/DD/YY).

Sedan har vi ”bäst före”-datum, vilket normalt motsvarar 90-120 dagar (med undantag för till exempel stout, som har längre hållbarhet). Notera att bäst före-datumet egentligen är ett ”fräschast inom”-datum, för att butikerna inte ska sitta på produkterna för länge.

När dessa öl kommer till oss i Sverige är vi enligt lag skyldiga att märka dem med korrekt bäst före-datum (såvida producenten inte redan har justerat märkningen för vår marknad). Enligt EU-lag är bäst före inte samma sak som fräschast inom. Där är utgångspunkten att det handlar om livsmedel och att konsumenten ska veta hur länge det är tjänligt att konsumera.

close

Vill du bli inspirerad av våra nyhetsbrev?

Genom att klicka på prenumerera så accepterar du integritetspolicyn.